Víno se řadí mezi alkoholické nápoje, jehož kouzlu propadne snad každý. O víně toholecco věděli, již ve starém Egyptě, kde se tento vznešený nápojhojně konzumoval. V současné době patří tento nápoj, který vzniká kvašením moštu z plodin vinné révy na jakoukoliv domácí tabuli. Zbožňují ho lidé po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. V první řadě se u vína rozeznává jeho barva. Obdivovat tak můžeme chut bílého, červeného i růžového vína, jenž je vyrobeno z modrých hroznů a hlavně bez nakvašení. Dalším rozeznávacím znakem je množství cukru, kterým dané víno disponuje. Setkat se proto můžeme s vínem polosuchým, suchým, polosladkým a sladkým. V neposlední řadě dělíme vína na stolní, jakostní, zemská, s přívlastkem, perlivá, šumivá a mnoho dalších. Nejlépe se vinným révám daří v oblasti Jižní Moravy, v posledních letech se ovšem pěstování daří i na Severu Čech a to na Mostecku. Milovníci vína se ovšem rádi pustí i do domácí výroby, která není nikterak náročná. Potom již nic nebrání samotn